ГУ ДФС у Черкаській області пропонує підприємцям переглянути нову підбірку питань – відповідей. На часі – звітність з єдиного внеску та сплата внеску.

1. Який граничний термін подання річної звітності та сплати єдиного внеску за себе ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування?

Відповідь:   Граничний термін подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску та сплати єдиного внеску за себе фізичними особами – підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, за рік – 9 лютого. Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день. Звіт за 2015 рік подається не пізніше 9 лютого 2016 року.

2. За який звітний період та в який термін подається звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності страхувальника?

Відповідь:  Страхувальник (у т. ч. ФОП), у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності, зобов’язаний подати до дати зняття з обліку звіт за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.

3. В який термін та за якою формою подають звітність з єдиного внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників?

Відповідь:   Форми та строки подання звітності передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.  Звіт подається за формою згідно таблиць 3, 4 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова». Звіт за 2015 рік подається 29 квітня 2016 року.

4. Яка відповідальність передбачена до страхувальника (у т. ч. ФОП та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно) за неподання, або несвоєчасне подання звіту з єдиного внеску?

Відповідь: Відповідно до п. 7 частини одинадцятої ст. 25 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом №2464-VI, органом ДФС здійснюється накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою.
Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом.  Згідно з частиною першою ст. 165 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

5. Чи передбачена відповідальність до страхувальників (в т. ч. до ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) при самостійному виправлені помилок у звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску?

Відповідь:   Якщо за результатами самостійного виправлення помилки у звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску страхувальник донараховує своєчасно не нарахований єдиний внесок, то до нього застосовуються штрафні санкції у вигляді штрафу в розмірі 10 відс. донарахованої суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відс. суми донарахованого єдиного внеску. При виправлені помилок не пов’язаних із заниженням сум єдиного внеску, фінансова відповідальність до страхувальників не передбачена. При цьому у разі виправлення будь – яких помилок у звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску до страхувальників застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне протягом року вчинення таких дій – від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

6. До якого фіскального органу подається звітність та сплачується єдиний внесок, у разі зміни протягом бюджетного року місцезнаходження підприємства (ФОП), пов’язаного зі зміною адміністративного району?

Відповідь:   У разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого єдиного внеску подається та сплачується за новим місцем взяття на облік.

7. Чи застосовується відповідальність до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого внеску?

Відповідь:  Чинним законодавством не передбачено відповідальності до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала (несвоєчасно подала, подала за невстановленою формою) звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску. При цьому слід врахувати, що особа, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не подала звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску, втрачає право на отримання допомоги при настанні страхового випадку, який визначений в укладеному договорі.

Також нагадуємо порядок сплати єдиного внеску. Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування без використання найманої праці, сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нарахований за календарний рік до 10 лютого наступного року. Тобто граничний термін – 9 лютого. Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання найманої праці, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тобто граничний термін - 19-е число місяця, що настає за звітним кварталом. Платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок та не можуть бути менше мінімального страхового внеску на місяць, незалежно від отримання доходу (прибутку).

У разі, якщо фізичні особи - підприємці використовують працю найманих працівників, сплачують нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не пізніше 20 числа наступного місяця незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тобто граничний термін – 20-е число наступного місяця.   При цьому, під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, одночасно з видачею зазначених сум роботодавці зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

8. Який день вважається днем сплати єдиного внеску?

Відповідь:  Днем сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вважається:

    1) у разі перерахування сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з рахунка платника на відповідні рахунки органу ДФС - день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу ДФС;

     2) у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування готівкою - день прийняття до виконання банком або іншою установою - членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;

     3) у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті - день надходження коштів на відповідні рахунки органів ДФС, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...