Незабаром суб’єкти господарювання, які отримали відповідні ліцензії на виробництво та продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів вдруге складатимуть та подаватимуть Звіти за формами №№1-РС, 2-РС, 3-РС, 1-ОА, 1-ОТ, 1-РА та 1-РТ.

Граничний термін подання звітів за травень 2016 року – 9 червня 2016 року. Звіт подається засобами електронного зв’язку у порядку, передбаченому для податкової звітності, до органу ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

Форми звітів затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 3 березня 2016 року за  №340/28470, який розроблено на виконання частини третьої статті 16 Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Власники електронного цифрового підпису (ЕЦП), які отримали його безкоштовно у відповідних пунктах реєстрації користувачів, можуть завантажити безкоштовне спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» на офіційному веб-порталі ДФС: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

  Роз’яснення з порядку заповнення звітності надані листом ДФС України від 29.04.2016 №15535/7/99-99-12-01-01-17: http://ck.sfs.gov.ua/data/material/000/184/250778/List_DFSU_15535.pdf

Державна фіскальна служба України звертає увагу, що подання після граничного строку уточнюючих звітів не передбачено, оскільки звітність розроблена з метою державного контролю за регулюванням виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом, алкогольними  напоями  та  тютюновими  виробами, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України і не відноситься до податкової. Відповідно, на подання зазначеної звітності не розповсюджуються норми   п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України щодо надсилання уточнюючого розрахунку до податкової звітності.

Разом з тим, у разі виявлення суб’єктом господарювання помилки у звітній інформації і направленні нових звітів з уточненими даними у граничні строки подання звітності, інформаційні системи приймання звітності ДФС забезпечать обробку таких нових звітів (повідомлення про це читайте: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/250299.html)

Нагадуємо про відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів або подання звітності з недостовірними відомостями – 17000 гривень.

Пропонуємо платникам, які складатимуть звітність за формами №№1-РС, 2-РС, 3-РС, 1-ОА, 1-ОТ, 1-РА та 1-РТ питання – відповіді з бази «ЗІР»:

1. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?

Відповідь: Показники звіту №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» заповнюються в тис. дал з округленням до шести знаків після коми (наприклад 0,5 л відображається як 0,000050 тис. дал). Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

2. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?

Відповідь:   Одиницею виміру, яка застосовується при складанні звіту №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» є тисяча декалітрів (тис. дал).   Звіт №1-ОА має формат даних до 6 знаків включно після коми у графах 3-12 розділу І «Обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв» та у графі 7 розділів II «Перелік контрагентів, у яких здійснювалося придбання алкогольних напоїв» та ІІІ «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв». Питання – відповідь розміщено у категорії 115.02

3. В яких одиницях виміру заповнюється звіт №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» та який порядок округлення показників при заповненні звіту?

Відповідь: При складанні звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі» відображаються показники: для сигарет з фільтром, сигарет без фільтра, сигар в млн. штук, для інших тютюнових виробів в млн. штук або тоннах з округленням до шести знаків після коми (наприклад 1 сигара відображається як 0,000001 млн. штук, одна пачка сигарет з фільтром (20 шт.) – як 0,000020 млн. штук, тютюнові вироби, що обліковуються в одиницях маси відображаються в тоннах: 1 г = 0,000001 т). Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

4. Який порядок заповнення графи «Дата» розділу II та ІІІ звітів №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та №1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі»?

Відповідь:  Форма і Порядок заповнення Звіт №1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та форма і Порядок заповнення Звіту №1 1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі» затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за №340/28470.
Порядками заповнення розділів II і III Звіту №1-ОА та Звіту № 1-ОТ про перелік контрагентів, у яких/яким здійснювалося придбання/реалізація алкогольних напоїв або тютюнових виробів та тютюнової сировини встановлено, що у графі 1 зазначається дата придбання/реалізації алкогольних напоїв/тютюнових виробів, а саме у даній графі вказується номер звітного місяця:

     для розділу II – номер звітного місяця в якому фактично оприбутковано товар (алкогольні напої/тютюнові вироби);

     для розділу III – номер звітного місяця в якому фактично відвантажено товар (алкогольні напої/тютюнові вироби).

     У колонці 7 розділів II та III Звіту №1-ОА та Звіту №1-ОТ зазначається сумарна кількість продукції придбання/реалізації за звітний місяць у такого/такому суб’єкта(у) господарювання.  Відповідні роз’яснення надані листом ДФС від 29.04.2016 №15535/7/99-99-12-01-01-17. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.02

5. Який порядок заповнення інформації про ліцензії у звітах №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів в роздрібній мережі», якщо суб’єкт господарювання має декілька ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами?

Відповідь:  При заповненні інформації про ліцензії у полі, в якому зазначаються реквізити респондента звіту 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» та звіту №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів в роздрібній мережі» вказується реєстраційний номер та строк дії отриманої ліцензії. У разі якщо суб’єкт господарювання має декілька діючих ліцензій у звітному періоді на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, то замість реєстраційних номерів таких ліцензій потрібно вказати кількість отриманих ліцензій. У такому випадку строк дії ліцензій не заповнюється. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.03

6. Як заповнюються звіти щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв з використанням кодів продукції: 33 вина виноградні (у тому числі за кодами 34 – 39); 40 виноматеріали (у тому числі за кодами 41 – 46); 59 лікеро-горілчані вироби (у тому числі за кодами 60 – 63) та чи вважається порушенням відображення продукції лише за кодами 33, 40, 59?

Відповідь:   Продукція, яка відносяться до кодів 34-39, 41-46, 60-63 відображається у звітах щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв двічі: перший раз як самостійний код та вид продукції (34-39, 41-46, 60-63) та другий – у складі відповідного коду та виду продукції, до складу якого такий код та вид віднесено (33, 40, 59).  Тобто значення показників продукції:  

за кодом 33 «Вина виноградні» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 34 – 39;

за кодом 40 «Виноматеріали» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 41 – 46;

за кодом 59 «Лікеро-горілчані вироби» повинно дорівнювати або перевищувати сумарне значення показників за кодами 60 – 63.

     Водночас, не відображення у відповідних звітах обсягів продукції у графах «Вид продукції» та «Код продукції», у тому числі, по кодам 34 – 39, 41 – 46, 60 – 63, вважається наданням звіту з недостовірними даними незалежно від заповнення показників по кодам 33, 40, 59, та тягне застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

7. Яким чином СГ може виправити помилки, допущені при заповненні звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів?

Відповідь: Порядками щодо заповнення звітів за формами: № 1-РС, № 2-РС, № 3-РС, № 1-ОА, № 1-ОТ, № 1-РА, № 1-РТ затверджених Наказом №49, не передбачено механізму виправлення в таких звітах помилок.  Однак, платник податків, у разі виявлення помилки у звіті, може звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої звітності та проханням її не визнання, а також повторно сформувати та подати з виправленими показниками такий звіт.   Водночас до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії, - у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

8. Яка відповідальність передбачена за неподання чи несвоєчасне подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів або подання звітності з недостовірними відомостями?

Відповідь: Відповідно до абзацу вісімнадцятого частини другої ст.17 Закону України №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії - у розмірі 17000 гривень. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

9. Який граничний термін подання звітності про обсяги виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів - до 10 числа наступного місяця чи включно 10 числа?

Відповідь: Граничним терміном подання звітності про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів є 9 число наступного місяця. В разі, якщо закінчення строку подання звітності припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

10. Чи потрібно СГ, який придбав у виробника спирт для технічних потреб, подавати звіт про використання спирту до контролюючого органу?

Відповідь: Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями не передбачено подання до контролюючих органів звітів про використання спирту, який придбано суб’єктами господарювання для технічних потреб. Питання – відповідь розміщено у категорії 115.05

ГУ ДФС у Черкаській області готує відео консультацію для суб’єктів господарювання, які отримали відповідні ліцензії на виробництво та продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів, щодо заповнення та подання звітності. Її можна буде переглянути на на каналі проекту «Допомога платнику» в YouTube https://www.youtube.com/channel/UCKJFJnNkoRLlDwMm0nUi8Nw

Слідкуйте за анонсами. Ми працюємо для вас!
Головне управління ДФС у Черкаській області,
Відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...