Заступник начальника головного управління ДФС у Черкаській області, член обласної Міжвідомчої координаційно - методичної ради з правової освіти населення Тетяна Харьковська презентувала запроваджений до Дня Конституції України новий роз’яснювальний проект головного управління ДФС в області «Право платника».

Передусім, звертаючись до платників податків і зборів та громадян, вона нагадала про можливість отримувати первинну (безоплатну) правову допомогу з питань реалізації своїх прав у центрах обслуговування платників (ЦОП) державних податкових інспекцій області. У головному управлінні ДФС у Черкаській області профільні працівники надають первинну правову допомогу щопонеділка у приймальні громадян (м.Черкаси, вул.Хрещатик, 235, 1 поверх).

Т.Харьковська звернула увагу на норми податкового законодавства, які варто добре знати пересічним черкащанам.

Перше. Терміни та порядок сплати податку на майно фізичними особами – власниками оподатковуваної нерухомості, земельної ділянки та транспорту. Згідно норм Податкового кодексу України обчислення суми податку із вказаних об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється органом ДФС за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника майна.

До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – платника податку на нерухоме майно та земельного податку направлено (вручено) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податків з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку, зазначеного у такому рішенні – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. За несплату податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України. Відповідне повідомлення – рішення надійде і по транспортному податку, з терміном сплати протягом 60 днів з дня вручення.

Заступник керівника фіскальної служби області наголосила, якщо фізична особа не згодна з обрахунками податку і має документи про право на пільги та ін., їй слід негайно після отримання повідомлення – рішення звернутись з такими документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції.

Водночас вона закликала протягом липня обов’язково самостійно звернутись за повідомленнями – рішеннями тих платників податку на нерухомість та земельного податку, хто не отримав такі повідомлення-рішення в період з травня по сьогодні, але має оподатковувані об’єкти і зобов’язаний сплатити податок згідно норм Податкового кодексу України. Звертатись треба до державної податкової інспекції за місцем реєстрації (проживання).

Друге. Починаючи з 1 липня 2016 року не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором пенсії до 10740 гривень.

Таке передбачено згідно норм Закону України від 2 червня 2016 року №1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», яким викладено у новій редакції п. 164.2.19 статті 164 Податкового кодексу України та у п.167.4 статті 167 Кодексу цифри «15» замінено цифрами «18» та який набрав чинності з 1 липня 2016 року.

Не оподатковуються і пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Водночас із суми пенсій понад 10740 грн. (у частині перевищення) справляється податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. і військовий збір за ставкою 1,5 відс. Оподатковуються і пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

З 1 січня до 1 липня 2016 року податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відс. оподатковувались пенсії понад 4134 грн.

Тетяна Харьковська закликала черкащан активно ставити питання з оподаткування, які їх цікавлять та звертатись для отримання первинної (безоплатної) правової допомоги за адресою help_payer@ukr.net Листи слід направляти з позначкою «Проект «Право платника».

Детальну інформацію з питань роботи проекту та відповіді на запитання можна переглянути у спеціальному банері «Право платника» на суб-сайті головного управління ДФС у Черкаській області ck.sfs.gov.ua

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...