Обсяг доходу підприємця – платника єдиного податку другої групи сягнув у серпні 2015 року 1,5 млн. гривень. У вересні-грудні 2015 року та у 2016 році він не працював за готівку. Питання: чи має право такий ФОП не застосовувати при розрахунках за готівку реєстратор розрахункових операцій, починаючи з 1 січня 2017 року до перевищення 1 млн. гривень, чи все-таки йому доведеться використовувати РРО або продовжувати безготівкові операції?

Відповідно до п.296.10. ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Тому якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності у серпні 2015 року перевищив 1000000 гривень, то такий підприємець повинен був застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 жовтня 2015 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Отже, застосування реєстратора розрахункових операцій для вказаного платника єдиного податку є обов'язковим при проведенні розрахунків за готівку також у 2017 році та у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Нагадуємо, що у 2017 році зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Відповідні зміни до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України були внесені Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Детально про застосування РРО продавцями технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/280711.html

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...