На запитання платників податку на додану вартість заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування та контролю за відшкодуванням податку на додану вартість управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Ольга Познякова висвітлила питання зазначення у податкових накладних кодів товару згідно з УКТ ЗЕД.

Перше. Цього року не застосовуються штрафні санкції за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг – п. 351, підр. 2, розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Друге. Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається у податковій накладній суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). Платники ПДВ мають право (крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України), зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду. Код зазначається на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону України «Про Митний тариф України»: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/584%D0%B0-18/paran3#n3 У разі постачання товару, ввезеного на митну територію України проставляється позначка «Х» - Порядок заповнення податкової накладної, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.02.2017 №276.

Третє. Державна фіскальна служба визначає умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб-порталі для використання платниками податку при складанні податкових накладних відповідно до статті 201 Податкового кодексу України. Довідник умовних кодів товарів розміщений у розділі «Довідники» веб-порталу: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html

Четверте. Позиція Державної фіскальної служби щодо зазначення коду за УКТ ЗЕД у накладних за щоденними підсумками міститься у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР»: платник податку згруповує в податковій накладній в графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, та графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює.

П’яте. Роз’яснення Державної фіскальної служби України від 20.01.2017 №1312/7/99-99-15-03-02-17 в частині зазначення при складанні податкової накладної коду товару згідно з УКТ ЗЕД в графі 3 табличної частини податкової накладної діяло до моменту реєстрації податкових накладних нової форми, тобто по 15 березня 2017 року включно.

Ольга Познякова нагадала, що з 16 березня 2017 року податкові накладні/розрахунки коригування реєструються в ЄРПН за формою, затвердженою наказом №276. Реєстрація в ЄРПН до 16 березня (по 15.03.2017 включно) податкових накладних / розрахунків коригування за формою, яка була діючою до внесення змін наказом №276, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Такі податкові накладні / розрахунки коригування є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог Кодексу щодо формування податкового кредиту).

І останнє. З 1 січня 2017 року режим попереднього програмування РРО доповнено кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД. Отже, при реалізації пального в розрахункових документах, що підтверджують виконання розрахункових операцій, повинні бути відображені коди УКТ ЗЕД реалізованого пального – лист Державної фіскальної служби України від 08.02.2017 №3080/7/99-99-12-03-03-17 «Про законодавчі зміни в частині акцизного податку»: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/71260.html

З початком реєстрації податкових накладних нової форми радимо обов’язково переглянути актуальний коментар і презентацію за темою першого заступника начальника Головного управління ДФС у Черкаській області Миколи Гріднєва:

Завантаження презентації за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/288607.html Додаткові запитання можна ставити у коментарях до відео або за адресою help_payer@ukr.net

Підписатися на канал «Допомога платнику»: https://www.youtube.com/channel/UCKJFJnNkoRLlDwMm0nUi8Nw

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...