В продовження теми особливостей оподаткування доходів та майна неповнолітніх головне управління ДФС у Черкаській області висвітлює питання успадкування/подарунків від членів сім’ї, які не відносяться до першого ступеня споріднення.

25 березня 2017 року набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини». Положення Закону №1910-VIII застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка.

Отже, з 1 січня 2017 року за ставкою 0% оподатковуються подарунки та об’єкти спадщини отримані і від членів сім’ї другого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

До цього часу за нульовою ставкою оподатковувались тільки подарунки/спадщина від членів сім’ї першого ступеня споріднення (а це батьки фізичної особи, чоловік/ дружина, діти, у тому числі усиновлені), а від другої – оподатковувались податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Крім того за Законом №1910-VIII, у разі дарування/спадкування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

Водночас як і раніше (ст. 174 Податкового кодексу України), доходи у вигляді подарунків/спадщини не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються (ПДФО) за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Майно, успадковане від нерезидента (або успадковане нерезидентом) оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Аналогічно і щодо подарунків від нерезидентів/нерезидентам. Окрім того вказані доходи відображаються у декларації про майновий стан і доходи за звітний рік, крім нерезидентів, які сплачують податок до оформлення спадщини/подарунку.

Також варто враховувати, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) від юридичних осіб та ФОП понад 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року – у 2017 році понад 800 грн. на місяць (ст. 165.1.39 Кодексу).

Закон №1910-VIII надрукований в газеті «Голос України» №54 від 24.03.2017. Його можна прочитати за посиланням: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1910-19

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...