Які дії юридичної особи, якщо орган місцевого самоврядування протягом звітного року вносить зміни до прийнятого рішення щодо ставок та пільг по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Нагадуємо, що за Законом від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

Якщо органом місцевого самоврядування до настання граничного терміну подання юридичною особою відповідної декларації (до 20 лютого 2017 року), не приймались рішення за Законом №1791, така юридична особа визначила податкові зобов’язання, виходячи з чинного на момент декларування рішення. Після прийняття органом місцевого самоврядування в межах наданих йому повноважень, протягом звітного року або внесення змін до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то юридична особа протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення такого рішення подає декларацію з уточненими сумами податкових зобов’язань з податку.

Механізм уточнення задекларованих податкових зобов’язань з податку на нерухомість викладено у листі Державної фіскальної служби України від 13.05.2017 №11897/7/99-99-12-02-03-17 (Методичні рекомендації щодо заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у разі уточнення, приклади заповнення уточнюючих декларацій). З Листом можна ознайомиться за посиланням http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/72137.html

При уточненні варто обов’язково враховувати наступне

Податкові зобов’язання з податку на нерухомість обчислюють за кожним типом об’єкта нерухомості (житлової/не житлової). Коди типу об’єкта нерухомості зазначаються в колонці 2 податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 №408.

Об’єкти нерухомості ідентифікуються за кодами, визначеними відповідно до приміток до декларації. Так, об’єкти житлової нерухомості ідентифікують за кодами 1-3, об’єкти нежитлової нерухомості — 4-9, залежно від виду об’єкта.

Дані про нараховані та сплачені суми податку на нерухомість обліковують у інтегрованій картці платника, яка відкривається за кодом бюджетної класифікації.

Зокрема, для сплати податку на житлову нерухомість — на код бюджетної класифікації 18010100, а нежитлову нерухомість — на код бюджетної класифікації 18010400.

Декларування податкових зобов’язань з податку на нерухомість за житлові та нежитлові об’єкти нерухомості відбувається одночасно.

При цьому програмне забезпеченням автоматично визначає суму податкових зобов’язань для перенесення до інтегрованих карток платника за відповідними кодами бюджетної класифікації. Тобто проводить ідентифікацію за кодами типів об’єкта нерухомості, зазначених у колонці 2 декларації, шляхом підсумку сум податкових зобов’язань, зазначених у колонці 7 декларації за відповідними групами кодів типів об’єктів.

Однак при складанні платниками уточнюючої податкової звітності програмне забезпечення не розмежовує уточнення сум податкового зобов’язання за об’єктами житлової та нежитлової нерухомості окремо та не може автоматично рознести їх до інтегрованої картки платника. Тому, для уточнення податкового зобов’язання, слід подати дві уточнюючі декларації окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

На відміну від юридичних осіб, платники – фізичні особи у 2017 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року.

Зараз (до 1 липня 2017 року) за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) надходять податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

На численні запитання власників нерухомості, звертаємо увагу, що ДФС нараховує податок на нерухомість і за попередні роки. Детально про це можна прочитати: https://www.facebook.com/sfs.cherkasy/posts/872083919612158:0

Радимо власникам майна – юридичним та фізичним особам переглянути нещодавній вебінар начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Ганни Балабан «Відповіді на ваші запитання: податок на нерухомість, земельний, транспортний податок»:

Підписка на канал проекту «Допомога платнику»: https://www.youtube.com/channel/UCKJFJnNkoRLlDwMm0nUi8Nw

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій управління організації роботи

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...