У зв’язку із запитаннями платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нагадуємо про терміни сплати внеску, порядок сплати у 2017-2018рр. та реквізити рахунків для перерахування внеску.

Перше і головне. Від цього року граничний термін сплати внеску для фізичних осіб – підприємців, у т.ч. платників єдиного податку, для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність та членів фермерських господарств – щокварталу (за І квартал 2018 року – 19 квітня, за ІІ квартал 2018 року – 19 липня, за ІІІ квартал 2018 року – 19 жовтня та за IV квартал 2018 року – 19 січня 2019 року).

Черговий граничний термін сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе фізичними особами – підприємцями, у т.ч. платниками єдиного податку, самозайнятими особами та членами фермерського господарства – 19 липня, за ІІ квартал 2018 року.

Мінімум, який треба сплатити за ІІ квартал 2018 року – 2457,18 грн. (819,06 грн. Х 3 місяці).

Друге. Реквізити рахунків для перерахування єдиного внеску не змінилися. Інформація про реквізити для сплати ЄВС для платників Черкаської області розміщена на субсайті ДФС у Черкаській області:

Реквізити рахунків для зарахування коштів єдиного соціального внеску

Третє. Нагадуємо порядок справляння єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, самозайнятими особами та членами фермерського господарства.

Так, починаючи з 1 січня 2017 року сума єдиного внеску фізичних осіб – підприємців та самозайнятих осіб не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2017 році – 704 грн. на місяць та у 2018 році – 819,06 грн. на місяць) та більшою за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску (у 2017 році: з 1 січня 40000 грн.; з 1 травня 42100 грн.; з 1 грудня 44050 грн. та у 2018 році – 55845 грн.). Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Звільнення від сплати єдиного внеску за себе передбачено:

– у 2017 році для ФОП, якщо вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

– у 2018 році для ФОП, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Не передбачено звільнення від сплати єдиного внеску для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Ще про сплату внеску – 2018. З 1 січня 2018 року на загальних підставах не менше за 819,06 грн. на місяць сплачують ЄСВ фізичні особи – підприємці віднесені до першої групи платників єдиного податку (у 2017 році вони мали право сплачувати половину від мінімального страхового внеску) та члени фермерського господарства.

Як сплачують внесок члени фермерського господарства. Платни­ками єдиного внеску визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на ін­ших підставах. Якщо голова фермерського господарства є членом цього фермерського господарства, про що зазначено у статуті, він є платником єдиного внеску відповідно до п. 51 частини першої ст. 4 Закону України №2464–VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», на якого поширюються обов'язки, визначені частиною другою ст. 6 цього Закону. У разі якщо голова фермерського госпо­дарства є засновником або іншою визначе­ною в статуті особою та при цьому згідно з цим статутом не є членом такого господарства, він не є платником єдиного внеску у розумінні п. 51 частини першої ст. 4 Закону №2464. Член фермерського господарства зобов’язаний з 1 січня п.р. стати на облік в органах ДФС як платник єдиного внеску – за ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 грн. (пункт 1 частини одинадцятої статті 25 Закону №2464).

Відповідальність щодо внеску:

  • за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відс. своєчасно несплачених сум;
  • на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відс. суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає/ за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня фактичної сплати (перерахування) включно.

За цією темою можна прочитати:

  • Інформація для членів фермерських господарств про постановку на облік та сплату єдиного внеску у 2018 році: goo.gl/ZQ6QoE
  • Новації щодо нарахування та сплати єдиного внеску у 2018 році: goo.gl/sZw6uK
  • Про звільнення від сплати єдиного внеску у 2018 році: goo.gl/CEsKFk
  • Декретна відпустка ФОП: відповіді на п’ять основних запитань + рекомендації: goo.gl/5JBNmp

Пропозиції для надання коментарів в рамках в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» можна надсилати на адресу help_payer@ukr.net

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій управління організації роботи

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...