Головне управління ДФС у Черкаській області у зв’язку із запитаннями платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» наводить базову інформацію щодо справляння цього податку. Нагадуємо, що термін сплати податку – протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення. Реквізити для перерахування вказані у податковому повідомленні-рішенні.

  1. Податок за житлову нерухомість справляється в Україні з 2013 року, та за нежитлову – з 2015 року.
  2. Це місцевий податок і зараховується до бюджету за місцем розташування майна.
  3. Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є власники житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки.
  4. Власники оподатковуваної нерухомості – юридичні та фізичні особи, а також нерезиденти сплачують податок незалежно від віку і статків. За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.
  5. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки обчислюється із загальної площі нерухомості.
  6. Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та у 2018 році сплачують податок за 2018 рік. Фізичним особам податок нараховують органи ДФС та фізичні особи цього року сплачують податок за 2017 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.
  7. Ставка податку на нерухомість у 2017-2018рр. – 1,5% за 1 кв.метр. У 2018 році не більша 55,85 грн. за 1 кв. метр (не перевищує 1,5 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування) – у 2017 році була не більша за 48 грн. Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями рад. Власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платять додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).
  8. Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Пільги для фізичних осіб не застосовуються до:

  • - об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі (тобто для квартир 60Х5 = 300 кв.м., для будинків 120Х5=600 кв.м; для різних типів 180Х5=900 кв.м.) При цьому власникам таких квартир/будинків сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожну квартиру понад 300 кв.м., будинок більше 500 кв.м
  • - об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності. Фізична особа – підприємець, який зазначив своє житло як податкову адресу та фактично здійснює діяльність у власній квартирі/будинку, не має пільги з податку на нерухомість. Податок обраховується на загальних підставах. Аналогічно і для особи, яка здає квартиру/будинок в оренду.

9. Отримання повідомлень про сплату та терміни сплати. До 1 липня 2018 року за місцем податкової адреси фізичної особи (місцем реєстрації) направлені (вручені) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів від дня вручення податкового повідомлення-рішення. Якщо платник отримав повідомлення приміром 15 травня 2018 року, то граничний термін сплати податку (15 травня + 60 днів) = 13 липня; якщо повідомлення надійшло 30 червня, то граничний термін сплати за рішенням (30 червня + 60 днів) = 28 серпня; та якщо платник фактично отримав податкове повідомлення-рішення 16 серпня (і про це є відповідний документ), граничний термін сплати 14 жовтня.

10. Реквізити для перерахування податку вказані у повідомленні. До 10 вересня платник може перераховувати на вказані у ППР реквізити, а після цієї дати – чинні реквізити потрібно дізнатися у центрі обслуговування платників за адресою реєстрації. Якщо банк не бажатиме перераховувати на реквізити, вказані у платіжці, варто нагадати йому інформацію Державної казначейської служби України (від 23.06.2018 №12-08/288-10407): на час перехідного періоду до 10 вересня 2018 року залишаються активними для зарахування податків, зборів, платежів, рахунки які діяли до 2 липня 2018 року.

11. Повідомлення не прийшло – що робити. Якщо ви – власник оподатковуваної нерухомості і не отримали до 1 липня податкового повідомлення – рішення, пропонуємо обов’язково звернутися з документами про право власності на майно та документами, що посвідчують особу до ДФС за місцем проживання. Звертаємо увагу, за нормами Податкового кодексу України ДФС має право провести перевірку та визначити суму податку і за попередні 1095 днів. Водночас у такому випадку штрафні санкції до платника не застосовуються, оскільки ДФС вчасно не надіслала (не вручила) податкове/податкові повідомлення-рішення (пп 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ).

12. Прийшло повідомлення, а власник нерухомості вважає, що він не є платником – його дії. Якщо ви отримали податкове повідомлення – рішення, це означає, що ДФС має інформацію про наявність у вашому володінні оподатковуваної нерухомості. Втім якщо цей об’єкт не належить вам (відчужений, перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, спільній сумісній і поділений в натурі тощо) пропонуємо обов’язково звернутися з документами про право власності на майно та документами, що посвідчують особу та відповідною письмовою заявою до ДФС за місцем проживання (реєстрації). У разі виявлення розбіжностей між даними ДФС та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, ДФС проводить перерахунок суми податку попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

13. Право на звірку з ДФС – варто використовувати!

Податковим кодексом (пп.266.7.3 пп.266.7 ст. 266 ПКУ) прописано право платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на звернення з письмовою заявою до ДФС за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • hозміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Що дає така звірка? – 1) впорядкування інформації про платника та об’єкт оподаткування та усунення розбіжностей між даними ДФС і платника. 2) визначення правильності і повноти нарахування податку, врахування пільг (за наявності). У разі виявлення розбіжностей між даними ДФС та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, ДФС проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Пропозиції для надання роз’яснень та коментарів в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» можна надсилати на адресу help_payer@ukr.net

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...